Fly, tog, bus eller biludlejning? Guide til transportformer under ferien
Der er både fordele og ulemper ved alle former for transport under rejsen. Vi giver dig her en guide til de forskellige måder at rejse på, samt hvilken type rejse de egner sig godt til.
Flyrejse
I dag er det billigt at flyve. Det har åbnet verden for os og der er steder, som vi nok aldrig havde oplevet, hvis det ikke var for flyvemaskinen og de billige flybilletter. Med mindre du har uendelig tid til rådighed, er flyet klart at anbefale, hvis du vil besøge mere eksotiske himmelstrøg. Fordelen ved flyet er, at du kan sætte dig ind og blive opvartet fra start til slut. Til gengæld skal du igennem en masse bureaukratiske checkpoints som fremmøde i lufthavnen, checkin, sikkerhedskontrol og pas- og billetkontrol. Derfor kan det ofte ikke betale sig at flyve på kortere distancer, da alt dette næsten tager længere tid end selve flyveturen. Ulempen ved flyveturen kan være, at det er ubekvemt at sidde i længere tid med dårlig benplads, hvilket folk ifølge www.ekstrabladet.dk går på kompromis på andre faktorer for at undgå, og så er maden heller ikke altid den bedste.
“beautiful lights in the Square” (CC BY 2.0) by denebola2025
Billudlejning
I dag er det blevet lige så forholdsmæssigt billigt og nemt at leje bil som at flyve. På biludlejningsportaler som fx www.billigerebiludlejning.dk kan du leje bil på mere end 30.000 steder i 170 lande. På den måde er du sikker på at finde de laveste priser, da søgemaskinen sammenligner tilbud fra mere end 1.600 biludlejningsfirmaer. I forhold til at medbringe din egen bil giver billeje dig friheden til at skifte transportform, hvis du fx skal tilbringe noget af rejsen i en storby hvor du ofte risikerer at sidde fast i trafikpropper i timevis. Så er det en fordel at kunne aflevere bilen i nærheden af en bus- eller metrostation og tage offentlig transport resten af vejen. Som beskrevet af www.travelbloggersunite.com er der mange fordele ved at lejebil til fx at køre gennem Europa og ikke så mange ulemper, andet end at det kan være lidt hårdt, hvis man kun er en chauffør. Hvis I har mulighed for det, så sørg for at skiftes til at køre og hold mange pauser.
Togrejse
Toget er et bekvemt transportmiddel, da der som regel både er benplads, mulighed for at rejse sig, og med egen togchauffør, kan du læne dig tilbage og læse, sove eller bare nyde udsigten igennem fx Europa som www.bt.dk anbefaler. Det er som regel også tilladt at medbringe egen mad og drikke, og i mange toge er der indrettet familiekupéer, så man ikke som på flyet, skal have dårlige nerver over sine larmende børn. Ulempen ved toget er først og fremmest, at priserne ofte er lige så høje – eller højere – end flybilletterne, selvom det tager meget længere tid. Du vil i mange tilfælde også være afhængig af et andet transportmiddel som en lejebil eller offentlig transport for at nå hen til din feriedestination. Til gengæld har du ligesom ved billeje friheden til at tage rejsen i flere strækninger, improvisere og ændre på destinationerne undervejs.
“Train – Indian Maharaja (Deccan Odyssey)” (CC BY-SA 2.0) by Train Chartering & Private Rail Cars
Bustur
Engang var busturen den billigste rejseform, og selvom det stadig er muligt at finde gode tilbud, kan flybilletter i mange tilfælde konkurrere med disse priser. For mange mennesker er bussen den mindst attraktive rejseform. Mange bliver køresyge af busturen, og i modsætning til bilen kan du ikke selv bestemme, hvornår du vil holde pauser. Ligesom i flyet har du ikke meget benplads, og du er herudover ikke sikret et bestemt sæde så du kan sidde sammen med dine medrejsende. Vælger du bussen, skal det være fordi, der ikke er andre muligheder, eller fordi du har fundet et fantastisk tilbud.
Der er mange muligheder at vælge imellem, når du skal vælge feriens transportform og med research kan du finde frem til den der passer dig og dine medrejsende bedst om det er tog, bus, billeje eller fly.