Mistet pas før afrejse? Sådan kommer du afsted alligevel

Der er ikke nogen mere træls følelse end at stå 10 minutter inden I kører mod lufthavnen, og så er dit pas væk. Det kan også være, at du har mistet det, og ikke kommet i tanke om at få et nyt i tide, eller det simpelthen bare er udløbet.

Årsagen til at du ikke længere besidder dit pas er som sådan ligegyldig – det vigtigste er jo, at når du intet pas har, kan du ikke komme afsted.

Men hvad kan du så gøre?

Du kan få lavet et midlertidigt pas til din rejse. Størstedelen af landene i EU godkender indrejsende med midlertidige pas, men du bør undersøge det specifikke land, for at få bekræftet det.

Midlertidigt pas

Når du skal have lavet et nyt pas, tropper du som regel op nede ved borgerservice på kommunen med en dåbs- eller navneattest sammen med et godkendt pasfoto. Det er fuldstændig det samme, når du skal have lavet et midlertidigt pas til din rejse – bortset fra, at du har en anelse mere travlt.

Dette gør dog kun gældende, hvis du har mistet dit pas dagene op til afrejse. Eller senest indtil at borgerservice lukker.

Men hvad gør man så, hvis borgerservice har lukket og flyet går om et par timer? 

Hvis du er så uheldig at have mistet dit pas øjeblikke før afrejse, kan det pludselig blive noget mere hektisk. Der er dog stadigvæk håb forude for, at du kommer afsted.

Heldigvis har politiet tre afdelinger i Kastrup, Billund og Tirstrup lufthavn. Du skal dog være opmærksom på de forskellige åbningstider (de står herunder), og tage ind til lufthavnen i tide.

Læs også:  Julemarkeder i Europa

Åbningstider hos politiet

Kastrup

Politibutikken i Københavns Lufthavn

Åbningstider:
Hverdage fra kl. 06:15 til kl. 21:00.
Weekend og helligdage fra kl. 06:15 til kl. 16:00

Billund

Åbningstider:
Mandag til onsdag kl. 10:00 til 15:00
Torsdag: kl. 10:00 til 17:00
Fredag: kl. 10:00 til 13:00

Tirstrup lufthavn

Mandag-fredag kl. 05.30* – 24.00
Lørdag kl. 03.00 – 24.00
Søndag kl. 05.30* – 24.00

Vær opmærksom på, at disse åbningstider er til Tirstrup Lufthavn og ikke til Politiets afdeling i lufthavnen

Medbring ID, dåbs- eller navneattest og godkendt pasfoto 

Fuldstændig som når du skal ansøge om et nyt pas hos kommunen, skal du huske de forskellige ting hos Politiet. Hvis du ikke har mulighed for at tage et pasfoto selv, er der fotoautomater, der kan tage fyldestgørende pasfotoer til omkring 100 kr.

Held og lykke med at få et midlertidigt pas, så du alligevel kan komme afsted på ferie!

Kunne du lide artiklen?
Tilmeld dig vores fælles nyhedsbrev med RejseGear.dk og modtag lignende rejseråd og gode tilbud
Marcus Forsberg

Marcus Forsberg

Hej! Mit navn er Marcus Forsberg, og jeg skriver her på RejseHjælp.dk. Typisk ser du mig skrive guides og oplevelser fra rundt omkring i verden. Mine yndlingsbyer er London, Dublin og selvfølgelig Silkeborg.

31 Responses

 1. Katrine Nielsen siger:

  Hej Marcus

  Jeg er lidt uenig i din påstand om at ”årsagen til at man ikke længere er i besiddelse af sit pas som sådan er ligegyldig”

  Et pas indeholder personfølesomme data, som kan udnyttes, hvis det ender i de forkerte hænder. I Sverige har de en virksomhed, der hedder MySafety, som forsikrer mod ID-tyveri. Det kunne vi godt bruge her i Danmark.

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Katrine

   Sådan skal sætningen ikke fortolkes. Der menes, at når du skal ud at rejse og pludselig har mistet dit pas, så er det ligegyldigt, om du har brændt det, spist det, glemt det eller noget helt andet. Pointen er, at du ikke har dit pas, men gerne vil afsted alligevel. Havde jeg ment noget andet med sætningen, havde jeg skrevet en artikel om, hvad man skal gøre, hvis ens pas bliver stjålet og kan udnyttes til fy-fy ting.

 2. Tanja Nielsen siger:

  Hej Marcus. Hvad hvis man rejser i en weekend og skal have lavet et midlertidigt pas – er det så udelukkende at få hjælp til det, eller findes der steder man kan få det gjort?

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Tanja

   Hvis du er ude i sidste sekund, er det lufthavnen (hvis ikke kommunen har åben). Hvis du kan vente til første hverdag, er det kommunen 🙂

 3. Jennifer Busk siger:

  Hey Marcus..
  Jeg står med mine to børn i Viby og skal mad et tog til malaga, allerede i nat.. Og har lige opdaget at jeg ikke har mit pas med og heller ikke kan finde det.. (skal lige siges at jeg har haft over syv indbrud hen over de sidste 12måneder) jeg har heller ikke nogen køre lejlighed lige pt. Så kan heller ikke komme ud til lufthavnen og få udstedt et midlertidigt et.. Så hvad gør jeg her.
  På forhånd tak
  JJ

 4. Kevin siger:

  Skal man bare bruge sin dåbsattest? Eller skal man supplere med et gyldigt billede ID?

 5. René siger:

  Hej Marcus.
  Min kæreste og jeg skal til Egypten og jeg kan ikke finde mit pas?
  Skal jeg ned på borgerservice og få lavet et imidlertidigt eller accepterer Egypten ikke sådan et?

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej René

   Hvis du kan nå at få lavet et pas som hastesag (tager 4-5 dage), kan du få det gjort. Vær opmærksom på, at Egyptens myndigheder kræver, at dit pas er gyldigt i 6 måneder udover opholdets varighed. Og hvis jeg husker ret (du må ikke hænge mig op på det), er det muligt at få lavet et midlertidigt pas, der har en gyldighed på op til ét år. Det vil sige, at medmindre I planlægger en tur, der varer mere end 6 måneder, kan du sagtens få lavet et midlertidigt pas. Blot gør opmærksom på, hvor længe det skal gælde jf. Egyptens regler 🙂

   God tur!

 6. Lucilla Agerskov siger:

  Hejsa. Står og skal til Egypten i morgen den 17/3 og mit pas er ikke kommet med posten endnu ???
  Kan jeg få adgang til indrejse og udrejse til og fra Egypten med et midlertidig pas ???

 7. Dorthe Jørgensen siger:

  Hej Marcus
  Nu er det jo ikke alle, der har deres dåbsattest med på rejsen. Hvad gør man så, når man står i lufthavnen og har brug for et panikpas?
  Vh Dorthe

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Dorthe

   Så er der desværre kun dem i lufthavnen, du kan spørge. Men det ville være dumt at tage ind til lufthavnen uden pas ELLER dåbsattest. 🙂

 8. Louise siger:

  Min kæreste skal besøge mig i usa imorgen men hans nye pas er ikke kommet endnu. Skulle være kommet inden i tirsdags. Er der noget vi kan gøre. Han har sit gamle pas men det er klippet. Han har fået sit nye pasnummer da passet er lavet bare forsvundet i posten. Er der noget vi kan gøre så han kan komme afsted?

 9. Mickey siger:

  Hej Marcus.
  Hvor lang tid tager det at få lavet et midlertidigt pas? Venlig Hilsen Mickey

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Mickey,

   Beklager det sene svar. Forhåbentligt gik det fint for dig.

   Så bare lige hurtigt svar, så fremtidige besøgende også kan læse det:

   Det tager ikke alverdens tid at få lavet et midlertidigt pas. Du tropper blot op nede på borgerservice og anmoder om et midlertidigt pas. De fleste steder kan håndtere det hele i én omgang (altså med oprettelse af pas samt pasfoto), men for en sikkerheds skyld anbefaler jeg, at man altid tager et pasfoto med derned. Det er lettere og billigere. Det midlertidige pas tager nok 25-30 minutter fra start til slut at lave.

 10. Omar Hussein siger:

  Hej Marcus.

  jeg står her i nødsituation hvor jeg idag har siddet fast i kenya i 4 måneder da jeg simpelthen har mistet pas og kredit hvis du var i den nødsituation hvad havde du så gjordt ?

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Omar,

   Det lyder ikke så godt!

   Umiddelbart ville jeg da gå til den danske ambassade for at få kvalificeret rådgivning 🙂

 11. maria siger:

  hej hvis jeg skal flyve fra kbh lufthaven og til Jylland skal mine børn så ha et pas??

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Maria,

   Det skal du tjekke på Kastrup Lufthavns hjemmeside. Som regel er det tilstrækkeligt med et officielt billed ID til indlandsrejser 🙂

 12. Cecilie siger:

  Hej jeg står i den situation at min veninde og jeg skulle være fløjet til Berlin i morgen mandag kl 09:30 fra Billund lufthavn. da vi vil tjekke os ind online opdager vi at min rejsemakkers pas er udløbet . Er der nogen måde hvorved man kan fremskaffe et gyldigt rejsedokument i tide når Billunds lufthavns politi har lukket om søndagen og ikke åbner før kl 10 mandag.

 13. Robert enig siger:

  Hej Markus. Jeg er på Læsø, men bor på Sjælland. Kan jeg få et midlertidigt pas på Læsø. Inden jeg skal med et fly næste lørdag. Og hva skal jeg medbringe. Det eneste jeg har er mit sygesikring kort. Har ikke kørekort. Har dog et DSB stamkort med billede. Men der står ikke mine oplysninger. Der er kun Billede. Vh, Robert

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Robert,

   Jeg er usikker på, hvorvidt det er nok – men du kan naturligvis give det et skud hos Borgerservice på Læsø. Så længe du har dit sygesikringskort samt et kort med billede, vil jeg umiddelbart mene, at det er nok – men som sagt, jeg er usikker på, om kommunen mener, at det er nok.

 14. Dalva rustom siger:

  Hej Marcus, jeg skal rejse her på mandag kl.09 til Malaga og jeg kan ikke finde mit pas. Hvad gør jeg så?

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hej Dalva,

   Det lyder ikke godt. Heldigvis kan du finde politiafdelingen i både København og Billund lufthavn, som kan udstede et midlertidigt-/nødpas til dig. Det letteste at gøre for dig, ville være at ringe 114 for at tage en snak med vagthavende omkring din situation. De kan 100% hjælpe dig videre og sørge for, at du kommer afsted til Malaga 🙂

 15. Maya siger:

  Hej marcus, jeg står i den situation at jeg skal til sverige imorgen tidlig, men mit pas er dsv. udløbet. Er det muligt at få et midlertidigt pas?
  Det skal lige nævnes at jeg har et fremmedpas.

  Kh maya

 16. Maya siger:

  Hej marcus, jeg står i den situation at jeg skal til sverige imorgen tidlig, men mit pas er dsv. udløbet. Er det muligt at få et midlertidigt pas?
  Det skal lige nævnes at jeg har et fremmedpas.

  Kh maya

  fekkjwe

 17. Lotte siger:

  Jeg skal rejse til Malaga i overmorgen tidlig, og jeg har mistet mit pas. Når jeg er 17 år gammel, kan jeg så godt få lavet det selv hos borgerservice? Mine forældre er nemlig ikke hjemme, da den ene er i Norge og den anden arbejder to timer væk

 18. Aze siger:

  Kan da godt laves midlertidig pas til udlænding med permanent opholdstilladelse?

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hejsa Aze,

   Jeg har forsøgt at undersøge det, men jeg har desværre ikke et konkret svar til dig. Beklager!

   Jeg vil anbefale, at du tager kontakt til Borgerservice. De kender helt sikkert svaret 🙂

 19. jeanette Eskerod Vangsgaard siger:

  Vi skal til berlin på fredag og mit pas er væk…
  Hvad kan jeg gøre for at vi kommer afsted.

  • Marcus Forsberg Marcus Forsberg siger:

   Hejsa,

   Beklager sent svar.

   Jeg vil anbefale at få lavet et midlertidigt pas, du kan anvende til turen 🙂 Det kan du gøre hos Borgerservice.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *