32 gode råd til rejsen

I denne artikel har vi samlet en masse gode tips og råd til din rejse. Vi har små guldkorn lige fra tidspunktet, du beslutter dig for, at du skal afsted på rejse og indtil du skal hjem til Danmark igen.

Før rejsen

1. Undersøg pas og visum regler

Visumregler kan hurtig blive ændret, så du skal sørge for at have fuldstændig styr på dine pas- og visumregler.

2. Lad vær med at råbe højt om, at du skal af sted på rejse

Medmindre du har lavet en aftale med dine naboer om, at de skal holde øje med dit hus, mens du er på rejse, bør du nok ikke råbe højt om, at du skal af sted på rejse. I de her tider, hvor fremmede kan følge med på din Facebook, er det praktisk talt en invitation til at bryde ind i din bolig.

3. Reserver parkeringsplads ved lufthavnen

Meget vigtigt, hvis du har planer om at den skal stå samme sted, når du kommer hjem fra ferie.

4. Check ind hjemmefra

Undgå at stå i kø i lufthavnen ved at tjekke ind hjemmefra. Du kan gøre dette ved de fleste flyselskaber.

5. Hav styr på rejseforsikring og vaccinationer

Ville være træls at stå langt væk fra Danmark og indse, at du dør, hvis du bliver stukket af en bestemt myg

6. Lav research inden rejsen

Ved du ikke hvad du kommer til at møde på din rejse? Lav noget research på turistattraktioner i det lokale område. Tjek evt. om du kan dyrke dine interesser og hobbyer i nærheden.

7. Opbevar vigtige dokumenter i en browserbaseret harddisk

Hvis du skulle gå hen og miste nogle vigtige dokumenter som f.eks. dit pas eller andet til identifikation, er det vigtigt, at du altid har mulighed for at finde frem til det igen, hvis du har adgang til en computer med internet. Dropbox kan anbefales!

8. Følg en tjekliste

Nok det bedste råd du kan få, inden du tager på ferie. Hvad enten du følger din egen liste, eller anvender vores tjekliste til rejsen, er den super vigtig at have ved hånden, da det ellers er let at glemme en vigtig ting eller to. Gå den eventuelt igennem 10 minutter inden i tager af sted.

9. Tøm dit køleskab for mad med holdbarhedsdato

Der er ikke noget værre end at komme ind af døren efter en vellykket ferie, åbne køleskabet og blive mødt af den værste tænkelige stank. Forhindre dette ved at tømme dit køleskab for madvarer med en holdbarhedsdato, der løber ud inden længe. F.eks. produkter som mælk, æg, ost, brød osv.

10. Få nogle til at tjekke op på dit hus

Både for at undgå tyverier, men også for at undgå, at hvis dit hus skulle have haft strømsvigt i mellemtiden, og din fryser og køleskab nu står uden strøm. Det ville være træls.

11. Sørg for at dit kæledyr kan blive passet

Har du f.eks. en hund, er det en rigtig god idé at få den passet ved hundepension eller hos nogle bekendte. Sørg for at informer dyrepasseren om, hvilke ting dit kæledyr holder af/ikke holder af.

12. Få vekslet penge i god tid

Tag en tur forbi banken og veksle penge i god tid, så du ikke står dagen før og banken er lukket. Der er til tider høje gebyrer i de forskellige lande, så det er altid en god idé at være forberedt på den lokale valuta.

13. Opbevar vigtige dokumenter i en browserbaseret harddisk

Hvis du skulle gå hen og miste nogle vigtige dokumenter som f.eks. dit pas eller andet til identifikation, er det vigtigt, at du altid har mulighed for at finde frem til det igen, hvis du har adgang til en computer med internet. Dropbox kan anbefales!

14. Anskaf dig en tablet og fyld den til randen med underholdning

Selvom det er spændende at flyve, så bliver det hurtigt meget kedeligt, og der kan løsningen være noget så simpelt som en tablet. Til de lange aftener på værelset, kan du også få brug for dem, når du finder ud af, at der er stor mangel på engelske tv-kanaler. Alternativt kan du bare fylde din smartphone med en masse spil, men e-bøger på Kindle, tablet eller smartphone er altid en vinder.

Læs også:  Er du på udkig efter en billig ferie? Så overvej en af disse 5 destinationer!

15. Lær de mest basale vendinger af det lokale sprog

Du kommer utrolig langt i et fremmede land, hvis du kan sige simple ting som hej, tak, jeg er faret vild, hvor er toilettet osv. Du kan ofte finde små rejsebøger hos din lokale boghandler, som giver dig et let overblik over de mest anvendte fraser.

Pakning af kuffert

16. Brug en tjekliste til at pakke din kuffert

Du skal ikke kun bruge en tjekliste til at bekræfte, hvorvidt du har fået slukket ovnen eller ej. En tjekliste er fantastisk at have, når du skal pakke din kuffert, så du ikke pludselig står med dobbelt så mange bukser som t-shirts. Du kan finde og printe vores tjekliste til kuffert her.

17. Pak til alt slags vejr

Medmindre du er 100 % sikker på, at du bliver mødt af ét konstant slags vejr, så er det en fremragende idé at pakke til alt slags vejr. Selvom du sikkert er vant til svingende vejr i Danmark, kan det virke overvældende i andre lande, hvor klimaet kan svinge endnu mere.

18. Brug en skotaske, hvis du skal medbringe flere par sko

Det kan ofte være svært at pakke kufferten, hvis du skal medbringe flere par sko. Vi anbefaler at du anskaffer dig en skotaske, da formen af denne ofte bidrager til en bedre struktur i kufferten.

19. Lad vær med at pakke din morgenrutine med i kufferten

Det er selvfølgelig svært at begrænse sig, hvis ens kuffert er stor nok til at man kan klemme et par ekstra t-shirts og alle toiletsager ned i den. På størstedelen af alle hoteller eller resorts, kan du finde de nødvendige toiletsager på hotelværelset. Gør også gerne brug af en plastiktaske til dine toiletsager i stedet for en stor klumset toilettaske, som du helst sikkert alligevel ikke får fyldt ud.

20. Medbring et sæt løst tøj i din håndbagage

Forsinkelser sker hver dag overalt i verden. Hvis du har rejst flere gange før, så har du sikkert også selv oplevet det en gang eller to. Dertil kan det være rart at have et sæt ekstra tøj med, som du kan tage på, hvis du har overnattet på gulvet i lufthavnen.

21. Rul dit tøj sammen, når du pakker din kuffert

Hvis du skal pakke en større kuffert, og du er urolig, hvorvidt du kan få plads til alt dit tøj, så er løsningen at rulle tøjet sammen. Ruller du dit tøj sammen i cylinderforme, har du vanvittig meget plads til overs. Bare prøv det – du bliver overrasket!

Under rejsen

22. Undgå så vidt muligt jetlag

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Du kan dog nedsætte effekten af jetlag meget ved at gøre enkelte ting undervejs. Når flyet letter, så sæt dit ur til, hvad klokken er ved destinationen.

Derudover kan du:

 • Få nok med søvn dagene op til flyveturen
 • Tage en hurtig lur under flyveturen
 • Når flyet letter, skal du sætte dit ur til destinationens lokaltid
 • Overhold lokale spise- og sovetider, når du ankommer.

23. Sørg for komforten i flyet

Dette afhænger naturligvis først og fremmest af, hvilket flyselskab, du vælger at flyve med. Men udover det, så kan du sørge for at komforten er helt i orden, ved at anskaffe dig en nakkepude, ørepropper og sovebriller. Så er du i hvert fald sikker på, at du falder i søvn på turen – lige meget om turen er 1 time eller 12 timer.

24. Hav styr på dit engelsk

Det er super vigtigt, at du kan kommunikere med de lokale på din rejsedestination. Især de helt basale vendinger, som du næsten kan være sikker på, at de lokale også kender – såfremt du er på en turistvenlig destination

Her er 20 hurtige fraser, som er rigtig nyttige at kende, når du rejser i udlandet:

 • Do you speak english? = Taler du engelsk?
 • My name is _________ = Mit navn er _________
 • Can you speak more slowly? = Kan du tale lidt langsommere?
 • Where can I find a bus/taxi? = Hvor kan jeg finde en bus eller taxi?
 • Where can I find a train? = Hvor kan jeg finde et tog?
 • Can you take me to the airport? = Kan du køre mig til lufthavnen?
 • How much does this cost? = Hvor meget koster dette?
 • Do you take credit cards? = Tager du kreditkort?
 • Where is the nearest bathroom? = Hvor er det nærmeste toilet?
 • Where can I get something to eat? = Hvor kan jeg få noget at spise?
 • Can you show me on a map how to get there? = Kan du vise mig på dette kort, hvordan jeg finder derhen?
 • Will you write that down for me? = Vil du skrive det ned for mig?
 • I need help = Jeg har brug for hjælp
 • I’m lost = Jeg er faret vild
 • I am a Danish citizen = Jeg er en dansk borger
 • Please call the danish embassy = Vær venlig at ringe til den danske ambassade
 • Please call the police = Vær venlig at ring til politiet
 • I need a doctor = Jeg har brug for en læge
 • My blood type is ______ = Min blodtype er ________
 • I’m allergic to ________ = Jeg er allergisk overfor _________
Læs også:  17 gode råd til at undgå indbrud under din ferie

Med disse fraser skulle du gerne være i stand til at rejse de fleste steder, uden at være helt fortabt.

På rejsedestinationen

25. Spørg en politibetjent om, hvor maden er god

I de fleste lande – primært USA – spiser politibetjente, der er på vagt, ude næsten hver dag. Ved at få dem til at anbefale en restaurant, får du det perfekt svar. Du kan selvfølgelig også spørge en lokal beboer, men der er risiko for, at du bare bliver vejledt hen til en restaurant, som de kender ejeren af.

26. Spis og køb det lokale

Det lokale mad er generelt billigt, der hvor du skal hen. I hvert fald i forhold til de danske priser, du er vant til. Derfor kan du typisk spare rigtig mange penge ved at spise og købe det lokale mad, i stedet for at købe varer, som du kender hjemmefra.

27. Undgå kendte fastfoodkæder

Der er typisk ret mange fastfoodkæder i resten af verden i forhold til Danmark – så gør dig den tjeneste at lade vær med at besøge KFC, Burger King og McDonald’s, mens du er i udlandet. Du får – højst sandsynligt – sundere mad og flere oplevelser.

28. Spørg hotellet, før du køber ting, du har glemt derhjemme

Mange turistvenlige hoteller har ting som tandbørster, engangsskrabere, smertestillende medicin og andre småting liggende, som du typisk kan få uden omkostning. Så lad vær med at skynd dig til supermarkedet for at købe stort ind, fordi du har glemt enkelte ting derhjemme.

29. Hold inde på sarkasmen, når du snakker med de lokale

Det danske sprog indeholder generelt rigtig – rigtig – meget sarkasme. Det er lidt sværere at kommunikere på engelsk, hvis man er tilbøjelig til at anvende sarkasme, da vi, danskere, typisk ikke mestrer det engelske sprog så meget, at vi naturligt kan få sarkasme til at lyde som det, det er – sarkasme. Så hold hellere igen, medmindre du vil fremstå som en arrogant turist.

30. Du kommer helt sikkert til at glemme noget derhjemme

Lad vær med at tænk så meget over det. Fokuser fremadrettet på at få en god rejse og håb på, at det ikke er dine underbukser eller et familiemedlem, du har glemt derhjemme.

31. Betal altid i lokal valuta

Sørg for at have købt den lokale valuta, så du ikke skal betale butikkens kurs, som ofte er meget dårlig i forhold til valutabutikker.

32. Hav en fantastisk ferie

Den vigtigste af alle! Glem hverdagens problemer og nyd, at du ligger langt væk fra Danmark og har dine tanker andetsteds.

Skriv gerne en kommentar herunder, hvis der mangler ét eller flere vigtige råd til rejsen – så sørger jeg for at opdatere listen 🙂

Kunne du lide artiklen?
Tilmeld dig vores fælles nyhedsbrev med RejseGear.dk og modtag lignende rejseråd og gode tilbud
Marcus Forsberg

Marcus Forsberg

Hej! Mit navn er Marcus Forsberg, og jeg skriver her på RejseHjælp.dk. Typisk ser du mig skrive guides og oplevelser fra rundt omkring i verden. Mine yndlingsbyer er London, Dublin og selvfølgelig Silkeborg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *