Hvor går grænsen mellem firma- og privatrejser?

Rigtig mange tager medarbejderne med på rejse i forskellige sammenhænge. Det er nemlig blevet mere og mere populært at tage de ansatte med på tur, både som studierejse og som ren fornøjelse. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvilke regler der gælder for disse ting, så man ikke pludselig kommer i klemme i systemet.

Hvis du gerne vil gøre som mange andre virksomheder og invitere medarbejderne med på ferie, så er du ved at komme med på moden. Det er nemlig blevet mere og mere populært i de senere år at tage de ansatte med på ture, som giver sammenhold eller arbejdsrelaterede kompetencer – i nogle tilfælde endda begge dele.

Nogle virksomheder bliver dog også ramt af, at de ikke har styr på reglerne på forhånd, og det kan give problemer både i firmaet og for medarbejderne, som pludselig skal betale skat af noget, de ikke havde regnet med. Det er derfor nærliggende at få helt styr på de gældende regler, før du planlægger turen.

Du kan læse mere om skattereglerne ved at klikke her.

En firmarejse

Der skal gøre sig nogle helt bestemt ting gældende, før man kan kalde en tur for en firmarejse. Først og fremmest handler det om turens formål og indhold. Der er nemlig nogle bestemte krav, som skal være opnået, før medarbejderne kan undgå at betale skat af turen.

Det handler primært om, at de ansatte skal udvikles på turen i en faglig sammenhæng. Det kan fx være i forbindelse med kurser, kongresser eller undervisning, hvor de ansatte kan udvikle deres kompetencer, som virksomheden kan gøre brug af senere hen. Nøgleordet er derfor læring, for turens indhold skal primært have fokus på kompetenceudvikling til medarbejderne, før skatten kan undlades.

Læs også:  Hvordan skal du tilbringe din sommerferie?

En privatrejse

Det er i de senere år blevet rigtig populært at tage på teambuildingsture med virksomheder, fordi det kan øge sammenholdet og give en fællesskabsfølelse udenfor kontoret. Det er også tilfældet med deciderede rejser eller ferier, hvor medarbejderne kommer meget tættere på hinanden.

En teambuildingsrejse kan dog ikke betragtes som en firmarejse, og hvis det primære forhold er at ryste sig sammen, så skal medarbejdernes beskattes fuldt ud af rejsen. Mange virksomheder begår netop denne fejl, fordi de argumenterer for, at indholdet er til gavn for firmaet udvikling, og det kan der sagtens være en god pointe i. Problemet er dog, at reglerne siger lidt noget andet.

Sådan bliver du sikker

Der findes selvfølgelig rejser, hvor der slet ikke er tvivl om, at det er det ene eller det andet. En skiferie er fx udelukkende fornøjelse, imens en rejse til en kongres kun kan betragtes som en firmarejse. Det anbefales dog, at man altid spørger til råds, hvis man er det mindste i tvivl, og det er der faktisk flere grunde til.

Først og fremmest kan det blive dyrt for medarbejdernes, hvis de pludselig bliver beskattet senere hen, selvom de ikke havde forventet det. Derudover bør virksomheder have styr på reglerne på forhånd, da det også kan påvirke turens budget. Sidst men ikke mindst siges det, at der ses mildere på rejser, hvis de præsenteres for skat på forhånd.

Kunne du lide artiklen?
Tilmeld dig vores fælles nyhedsbrev med RejseGear.dk og modtag lignende rejseråd og gode tilbud
Marcus Forsberg

Marcus Forsberg

Hej! Mit navn er Marcus Forsberg, og jeg skriver her på RejseHjælp.dk. Typisk ser du mig skrive guides og oplevelser fra rundt omkring i verden. Mine yndlingsbyer er London, Dublin og selvfølgelig Silkeborg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *